Brambory zapečené se slanečkemPro 4 porce: 750 g vařených brambor, 2 slanečky, 2 bílky, 4 lžíce oleje, 2 lžíce mouky. Na marinádu 1 šálek vody s octem, sůl, 1 kostka cukru, pepř, nové koření, bobkový list, 1 cibule. Dále 1 šálek dysané smetany, 50 g másla, 50 g strouhaného sýra, tuk na pekáček
Den předem očistíme slanečky, vykucháme, hlavy odřízneme, obalíme je v bílku, mouce a prudce na oleji po obou stranách opečeme. V kastrole svaříme vodu s octem, cibulí a kořením a touto prochladlou marinádou zalijeme slanečky v porcelánové misce. Dáme přes noc do chladu. Jikry nebo mlíčí vyjmuté ze slanečků rozetřeme se smetanou. Vařené brambory nakrájíme na plátky, proložíme je kousky marinovaného slanečka a dáme je do vymazaného pekáče. Vrstvy kropíme smetanou a tukem. Povrch pak pokropíme jen tukem a posypeme sýrem. Pečeme v troubě do zlatova. Podáváme se salátem.
Copyright 1998-2024 © Luděk Šorm |