Vepřové řízky zapečené se sýrem6 vepřových řízků, sůl, koření kari, 80 g másla, 200 g žampiónů, 1/2 citrónu, 6 tenkých plátků sýra (eidam, ementál), 1 malá cibule, 1 lžička mouky, 1/2 kostky masoxu, 1/2 lžičky rajčatového protlaku nebo kečupu, 2 lžíce husté smetany
Očištěné houby nakrájíme na plátky, osolíme je, zakapeme citrónem a na kousku tuku je podusíme. Naklepané řízky osolíme, okořeníme a opečeme po obou stranách na tuku. Pak je potřeme houbami, přehneme na plovinu, navrch každého dáme plátek sýra a připíchneme ho párátkem. Zbylý tuk po smažení dáme do kastrolu, na něm osmahneme rozsekanou cibuli. Cibuli zaprášíme moukou. Když mouka zrůžoví, přiléváme za stálého míchání studenou vodu nebo polévku a hustou omáčku dobře rozšleháme. Pak přidáme smetanu, masox, protlak a omáčku dogře povaříme. Připravené řízky narovnáme do vymazaného pekáče, podlijeme omáčkou a zapečeme je v troubě, až se sýr rozpustí.
Copyright 1998-2024 © Luděk Šorm |