Uzené vepřové se švestkovou omáčkou600 g uzeného vepřového masa, 200 g sušených švestek, 50 g tuku, 2 lžíce hladké mouky, kousek skořicové kůry, 1 - 2 lžíce cukru, sůl, citrónová šťáva na dochucení
Uzené maso opláchneme, zalijeme vařící vodou a uvaříme doměkka. Sušené švestky opláchneme, zalijeme vlažnou vodou a necháme nabobtnat. Potom je vypeckujeme, zalijeme vývarem z uzeného masa, přidáme špetku soli, cukr a skořici a za stálého míchání rozvaříme. Z tuku a mouky připravíme světlou jíšku, přidáme ji do rozvaru a za občasného míchání povaříme. Potom omáčku prolisujeme cedníkem (nebo rozmixujeme). Podle chuti ochutíme citrónovou šťávou. Uzené maso rozkrájíme na porce, rozdělíme na talíře a zalijeme omáčkou. Podáváme s knedlíky.
Copyright 1998-2024 © Luděk Šorm |