Roštěná po staročesku4 plátky hovězího masa, 100 g tuku, 200 g uzeného masa nebo uzené klobásy, 1 cibule, 50 g uzené slaniny, sůl, paprika, česnek, 2 lžičky hořčice, 40 g nastrouhaného křenu, 4 rajčata
Roštěnky naklepeme, na okrajích nakrojíme, po obou stranách osolíme, opepříme a po jedné straně potřeme hořčicí promíchanou s nastrouhaným křenem. Do středu na hořcici položíme čtvrtinu množství na nudličky nakrájeného uzeného masa nebo klobásy, zabalíme a spojíme jehlou na závitky. Takto připravené roštěnky svrchu ještě potřeme česnekem utřeným se špetkou soli. Cibuli nakrájíme na kostičky, zpěníme na tuku a do tohoto základu vložíme roštěnky. Opečeme je, zaprášíme mletou paprikou a za mírného podlévání je dusíme doměkka. Před dodušením přidáme do šťávy slaninu, kterou jsme předem mírně rozpustili na pánvičce, a dále na dílky nakrájená omytá a oloupaná rajčata, která potom použijeme na ozdobení roštěnek. Podáváme s vařenými brambory a přeléváme necezenou šťávou, v níž jsme roštěnky připravovali.
Copyright 1998-2024 © Luděk Šorm |